7 pamokos, kurias išmokau kuriant „LeMuse” prekės ženklą

7 pamokos, kurias išmokau kuriant „LeMuse” prekės ženklą

Lina Karalienė

Šiandien „LeMuse” drabužių prekinis ženklas skaičiuoja 13 metus. Atrodo, tikrai solidi data. Tačiau, prisimenant kiekvienus metus atskirai, iššūkių būta labai daug. Norėčiau pasidalinti savo patirtimi ir mintimis apie tai, kokie esminiai sprendimai padėjo „LeMuse” kompanijai sėkmingai gyvuoti ir išlikti tiek daug metų rinkoje.

1. Produkto ir prekinio ženklo idėja. Man atrodo, kad labai svarbi yra prekinio ženklo idėja ir pozicionavimas. Būtent idėja duoda startą visiems kitiems žingsniams. Svarbiausia, kad tai būtų aktualu vartotojui. Tuo metu, kai kūriau „LeMuse”, man pačiai labai trūko išskirtinio dizaino rūbų. Prieš 13 metų drabužių parduotuvėse daugiausia buvo klasikiniai rūbai. O dizainerių kūriniai buvo labai brangūs ir daug kam neprieinami. Sudėtinga buvo išsiaiškinti, kur yra dizainerio studija, kaip į ją patekti. Vedina savo poreikių sukūriau „LeMuse” drabužių prekinį ženklą, kurio išskirtinumas – originalus, minimalistinis dizainas, natūralūs audiniai. „LeMuse” šūkis – „MUSES are born here”. Tiek vardas, tiek drabužių kirpimai komunikuoja žinutę apie netradicinį dizainą ir originalumą.

2. Rinka nuolatos keičiasi, todėl labai svarbu būti ištempus akis ir ausis”. Stėbėti, kaip vyksta pokyčiai ir kokius pokyčius svarbu daryti įmonėje, kaip keisti produktus, kokius pardavimo kanalus pasirinkti ir t.t. Kai startavau su „LeMuse” prekiniu ženklu, internetinė prekyba buvo labai mažai išvystyta. Savo internetinių parduotuvių neturėjo nei „H&M”, nei „Zara”, nei daugelis kitų prekinių ženklų. Vilniuje tuo metu nebuvo nei vieno rūbų „butiko” senamiestyje. Todėl „LeMuse” pirmos studijos vieta pasirinkau „Daiktų viešbutį” (kūrėjų erdvę Vilniaus Naujamiestyje). Vėliau suklestėjo mažų rūbų parduotuvėlių pasiūla, todėl pagrindiniu pardavimo kanalu tapo šios mažos parduotuvėlės. Pamažu pradėjo vystytis internetinė prekyba, kuri labiausiai įsibėgėjo pandemijos metu. Taigi, per daugybę metų pardavimo kanalai drastiškai keitėsi. Todėl, norint sėkmingai vystyti verslą, labai svarbu matyti šias tendencijas ir jomis sekti.

3. Svarbiausia vartotojai ir jų poreikiai. Kokia svarbiausia išmokta pamoka – tai suprasti vartotojų norus ir jų problemas, bei jas atliepti. Labai svarbu žinoti, ko tavo vartotojai nori, su kokias sunkumais jie susiduria. Ir kokias problemas/ poreikius tavo prekinis ženklas atliepia. O sužinoti atsakymą gana paprasta. Svarbu nuolatos palaikyti ryši su vartotojais ir jų klausti. Lojalus vartotojas – pati geriausia dovana ir įvertinimas kiekvienam prekiniam ženklui. Būtent lojalūs vartotojai leidžia kompanijai gyvuoti ilgus metus. „Saatchi&Saatchi” reklamos agentūros filosofija – „Lovemarks” kalba būtent apie tai. Kaip prekinį ženklą paversti mylimu ir mėgstamu. Jie siekia, kad vartotojas rinktųsi prekinį ženklą nesvarstydamas – „love beyond the reason”.

4. Įkvėpimas būti geresniu, gražesniu ir sustiprinti vartotojo savivertę. Labai tikiu tuo, kad prekinis ženklas turi galią įkvėpti žmogų būti geresniu, mielesniu, gražesniu ir padidinti žmogaus savivertę. Manau, kad tai svarbu. Mane visuomet labai palaikė mintis, kad moteris, dėvinti „LeMuse” drabužį, jaučiasi ypatinga. Nors įmonė parduoda tik produktą, tačiau vartotojui ji dovanoja labai daug svarbių dalykų. 

5. Visko pradžia ir pamatas – geras produktas. Nuomonių yra visokių, tačiau aš tikių, kad visko pradžia yra geras produktas. Jis yra kompanijos pradžia, o ne atvirkščiai. Vartotojas perka produktą ir jį naudoja. Todėl, jei produktas prastas, tai antrą kartą vartotojas jo pirkti nenorės, jis niekam jo nerekomenduos. Produktas suburia kompanija. (gal sukuria?) Todėl labai svarbu pasirūpinti, kad produktai būtų maksimaliai kokybiški ir mylimi vartotojų.

6. Tavo komanda – tavo stiprybė. Man labai svarbu, kad mane suptų žmonės, kurie įkvepia ir puikiai atlieka savo darbą. Stipri komanda – tai stipri kompanija. Nesvarbu, kokie laikai „užkluptų”, su gera komanda niekas nebaisu. Labai svarbu renkantis komandą ieškoti darbuotojų, kurie atitiktų kompanijos vertybes. Tuomet komanda „sulimpa” ir būna labai gera dirbti kartu. Svarbu, kad komandoje dirbtų žmonės, turintys skirtingas savybes ir atliktų skirtingas funkcijas. Kažkas puikiai susidoroja su administraciniais darbais, o kažkas labai kūrybiškas ir atlieka visiškai kitokias užduotis.

7. Maža kompanija – didelė šeima. Dirbant mažoje kompanijoje visi darbuotojai tampa šeima. Vyksta nuolatinis bendravimas ir visi labai susidraugauja. Todel daugelis dalykų, kurie galioja šeimoje, galioja ir mažoje kompanijoje. Santykis tampa labai asmeniškas.

Manau, svarbiausia yra vartotojas. Nuo jo viskas prasideda. Svarbu suvokti jo poreikius, norus, troškimus. Svarbu, kad jūsų prekinis ženklas pasiūlytų būtent tai, ko vartotojui reikia. Kad tiek jūsų prekinio ženklo idėja, tiek produktas, tiek visa kompanija pasiūlytų vartotojui jam geriausiai tinkantį pasirinkimą.

Grįžti į tinklaraštį