Kaip padaryti, kad prekės ženklas būtų mylimas vartotojų?

Kaip padaryti, kad prekės ženklas būtų mylimas vartotojų?

Lina Karalienė

Šiandien noriu pasidalinti mintimis apie prekinių ženklų pozicionavimą. Pozicionavimas yra labai svarbus, nes tai ką mes pasakome apie prekinį ženklą ir kokią jo poziciją įteigiame vartotojui, lieka ilgam arba labai ilgam. Čia kaip gyvenime būna su nuostatom. Turime kažkokią nuostatą kuri jau senai gyvena mūsų galvoje ir jos nekeičiame, net neketiname keisti. O norint ją pakeisti mums reiktų labai daug laiko ir pastangų. Todėl kuriant naują prekinį ženklą labai svarbu, kad pozicionavimas būtų teisingas ir sukurtų teisingą nuostatą mūsų vartojui.

Viskas prasideda nuo vartotojo mąstysenos. Jei kursime savo prekinio ženklo pozicionavimą remdamiesi tik savo produkto privalumais ir savo kompanijos vertybėmis nežinia ar pasieksime savo vartotoją. Svarbiausia yra tai “kas vartotojo galvoje”. Todėl turėtume išsiaiškinti vartotojo nuostatas, vertybes, kasdienybę, troškimus ir t.t. Tai mums palengvins kuriant savo prekinį ženklą, nes galėsime sieti jį su tuo kas yra aktualu vartotojui, taip kuriant naujus ryšius vartotojo galvoje.

Ypatingai dabar kai kiekvienas vartotojas turi tokį milžinišką prekinių ženklų pasirinkimą. O jam reikia tik konkrečių dalykų, kad galėtu palengvinti savo buitį ar išpildyti savo svajones. Todėl, tavo prekinis ženklas galėtų labai taikliai padėti vartotojui. O tai pasiekiama tik labai gerai išmanant savo vartotoją ir jo daromus sprendimus.

Gerai jei tavo prekinis ženklas yra pirmas naujoje rinkoje, neša su savimi inovacijas ir naujumą. Vartotojui bus labai lengva ji isiminti ir jis savo galvoje “padės jį į labai aiškia lentynėlę”. Produktas rinkoje pirmas, tada jokių problemų. Greičiausiai šis produktas ir prekinis ženklas yra unikalus ir reikalingas. Todėl apie jį vartotojai sužinos ir labai aiškiai suvoks jo pozicionavimą. Dažniausiai prekiniai ženklai kurie yra pirmi konkrečioje kategorijoje, ten lieka ilgai. Nes vartotojas juos puikiai atsimena.

Tačiau ką daryti jei produktas (prekinis ženklas) rinkoje nėra pirmasis arba jau yra keliatas arba keliasdešimtis kitų labai panašių produktų ar prekinių ženklų.

Taigi, kaip kalbėjome, kad pakeisti jau egzistuojančias vartotojo nuostatas labai sudėtinga. Todėl paprastesnis kelias yra tiesiog atpažinti jau egzistuojančias nuostatas, stereotipus ir jas naudoti kuriant prekinio ženklo pozicionavimą.

 

 

Dalinuosi keliomis mintimis ką daryti jei kaip tik tokia situacija nutiko:

Prekinio ženklo pozicija “antras”. Vartotojai mėgsta savo galvoje išrikiuoti prekinius ženklus laipteliais. Tarkime pirmas ir geriausiai žinomas, tada eina antras pasirinkimas ir tolesni pasirinkimai. Taigi, jei nesate pirmas, tada labai svarbu užimti antrojo prekinio ženklo vartotojo galvoje poziciją. Kaip tai padaryti? Tikėtina, kad rinkos lyderis labai aiškiai save pozicionuoja ir taip pasiema labai didelę rinkos dalį. Tačiau, jei jus pasirinksite poziciją “prieš”, tada galėsite nevaržomai pasiimti dalį rinkos iš konkurento ir įsitvirtinti vartotojo galvoje.

Naujos nišos radimas. Jau kalbėjome apie tai, kad kai prekinis ženklas yra pirmas savo rinkoje, tada jis gali tvirtai išsitvirtinti joje. Taigi, labai naudinga ir svarbu būti pirmam. Labai sėkminga būtų atrasti savo naują nišą ir joje būti pirmuoju prekiniu ženklu. Kokios gali būti naujos nišos:

  1. Aukštos kainos niša. Kitaip tariant prabangos segmentas. Tarkime jūsų prekinis ženklas yra drabužių rinkoje. Ir pagrindinis konkurentas yra pirmoje pozicijoje ir geriausiai atpažįstamas vartotojų. Jus galite savo prekinį ženklą pozicionuoti kaip prabangių drabužių prekinį ženklą. Taigi sukūrsite naują nišą ir šioje nišoje būsite pirmieji.
  2. Žemos kainos niša. Lygiai taip pat kaip aukštos kainos niša, galite sukurti žemos kainos niša. Jei konkurentas yra pirmaujantis konkrečioje nišoje, jūsų prekinis ženklas gali pasiūlyti produktą už daug mažesnę kainą, tačiau tokią pačią kokybę (arba kažkurį kitą atributą, kuris svarbus vartotojui). Tikėtina daugelis vartotojų lengvai įsimins ir nusipirks jūsų produktą.
  3. Konkrečios produkto savybės niša. Jei jūsų produktas turi labai aiškią savybę ir išskirtinumą prieš konkurentą. Labai sėkmingai galite šį išskirtinumą panaudoti. Tarkime visi automobiliai naudoja degalus, tačiau jūsų sukūrtas automobilis yra varomas elektros. Arba kosmetikos produktų sudėtyje yra nenatūralių medžiagų, tačiau jūsų produktas yra visiškai natūralus.
Pasirinkus šį pozicionavimo kelią labai svarbu, kad jūsų pasirinkta niša būtų aktuali vartotojui.

     

     

    Pasidalinau keliomis mintimis apie tai kaip kurti prekinio ženklo pozicionavimą kai jau rinkoje egzistuoja kiti konkurentai. Tai kelios strategijos, kurios yra patikrintos ir veikia puikiai.

    Svarbu atsiminti, kad svarbiausia yra vartotojas ir jo mąstymas, įsitikinimai ir kasdienybė. Todėl, labai svarbu kuo geriau supranti savo vartotoją ir jam pasiūlyti būtent tai ko jis ieško. Tiksliau sakant išspręsti jo problemas. Tokiu budu vartotojas bus lojalus jūsų prekiniam ženklui.

    Grįžti į tinklaraštį